Főoldal Cégismertető Elérhetőség
 
 


Helicobacter pylori fertőzés és annak kimutatása

Az epidemiológiai vizsgálatok alapján csaknem minden tizedik ember szenved fekélybetegséggel, élete folyamán. Fekély minden életkorban előfordulhat. Férfiakban gyakrabban, mint nőkben. Kialakulásában számos faktor játszik szerepet. Ezek között szerepelnek pl.: a sósav és pepszin elválasztásának domináns növekedése, dohányzás, alkohol és a Helicobacter pylori is.

A Helicobacter pylori már 100 éve ismert baktérium. Marshall és Warren újbóli leírásának valódi értéke a baktérium jelenléte és a krónikus gasztritis, valamint az ulcus közötti kapcsolat felismerésében rejlik. Szerepet játszik még számos más, manapság sajnos egyre gyakrabban előforduló betegség kialakulásában is, mint, például a reflux betegség, MALT lymphoma és a gyomorrák. A Helicobacter pylori baktérium egy Gram negatív, spirálisan csavarodott mozgékony baktérium, ami a legelterjedtebb humán gasztrointesztinális fakultatív patogén. A fejlett országokban e baktérium a felnőtt populáció 30%-ban van jelen. A fertőzés emberről-emberre kontakt érintkezéssel illetve oro-orálisan történik. A baktérium epitélhez való tapadási képessége az adherencia faktornak köszönhető. Az epitél felszínén megtapadó Helicobacter pylori ureáz és foszfolipáz AC aktivitása egyaránt direkt citotoxikus, egyrészt az ammónia képződése, másrészt a lecitinből felszabaduló lizolecitin membránkárosító hatása miatt. A gyomorban megtelepedett baktérium ellenáll a köznyezet alacsony pH-ja baktériumölő hatásának, s ezt a képességét ureáz aktivitásának köszönheti. Az ureáz enzim az emberi sejtekben nem forduló elő, az ureát ammóniára és széndioxidra bontja, s a felszabaduló urea a baktérium környezetében alkalikus hatásával ellensúlyozza a gyomor sósav baktériumölő hatását.

A Helicobacter pylori fertőzöttség kimutatása régebben gasztroszkópia során történt, amikor is a gyomor nyálkahártyából biopsziás anyagot véve állították fel a diagnózist. A diagnosztikai lehetőségek között szerepel a Helicobacter pylori ellenes antitest kimutatása, ez azonban nem az aktív fertőzést jelzi, és sokáig az eradikáció után is pozitív eredményt ad.

Régebben létezett még a C14 urea légzésteszt is, de tekintettel arra, hogy a C14 egy hosszú életidejű sugárzó izotóp, manapság e teszt alkalmazása nem ajánlott.

Jelenleg a nem sugárzó (a természetben is nagyobb mennyiségben előforduló) C13 stabil izotóppal jelzett C13 urea használata ajánlott. A C13 urea légzésteszt a leggyorsabb és legegyszerűbb eljárás a baktérium kimutatására és a kezelés hatékonyságának igazolására, valójában ez az egyetlen megbízható nem invazív eljárás az eradikáció hatásosságának a megállapítására. A C13 urea légzésteszt a beteg által bevett C13 ureából a Helicobacter pylori ureáz által felszabadított és a kilégzett levegőben megfelelő érzékeny eljárásokkal kimutatható C13 széndioxid mérésén alapszik. A mérés legfejlettebb technikája a tömegspektrometriás analízis, amely kevés levegőmintából is képes a meghatározást nagy pontossággal elvégezni. A vizsgálat során során először a beteg egy mintavételi csőbe fújja a kilégzett levegőt, majd a C13 ureat egy pohár almalében feloldva elfogyasztja és 30 perc mulva egy másik mintavételi csőbe fújja a levegő mintát. A két mintavételi cső C13 széndioxid tartalma közötti különbség adja meg a fertőzöttséget. A mintavételi cső légmentesen zár, szerkezete olyan, hogy a minta jól szállítható és a meghatározás akár 1 hét múlva is elvégezhető.

A Labexpert Kft. 8 éve végzi ezt a vizsgálatot megfelelő szakmai és technológiai háttérrel, tömegspektrometriás szakemberekkel és laboratóriumi szakorvosok kontrolljával. Magyarországon két e célra adaptált és használt tömegspektrometriás készülék létezik, a cég a legmodernebb e célra kifejlesztett készüléket üzemelteti.
Eradikációjára a hármas kombinált kezelést alkalmazzák, ami egy 14 napos kezelés, két antibiotikum és egy protonpumpa gátlóval. Az eradikáció sikerességét a terápia elkezdésétől számított 6 hét mulva ellenőrizzük.